55 Meter hoge stalen kolos klaar voor zeereis naar windenergiegebied Borssele

Delen via:   
30 / 07 / 2018

'Load Out' eerste onderstel voor transformatorplatform net op zee bij Borssele

Het onderstel (jacket) van TenneT's eerste offshore platform voor windmolengebied Borssele is klaar. De zogenoemde 'load out' van het jacket op de werf van HSM Offshore in Schiedam is de eerste grote mijlpaal voor TenneT in de realisatie van het project net op zee Borssele.

Tijdens de load out is het jacket met behulp van self proposed multi trailers (SPMT's) op een ponton geplaatst. Het jacket met een afmeting van  55 meter hoog, 50 meter lang en 28 meter breed is van de kade en via stalen rijplaten op het zeegaande ponton gereden. Dit was een tijd rovende klus omdat de ballasttanks van het ponton voller of leger gepompt moeten worden om tijdens het laden van het 2730 ton zwaar wegende jacket het ponton stabiel te houden.

Wilfried Breuer, is lid van de Raad van Bestuur van TenneT en is verantwoordelijk voor de offshore activiteiten: "Het net op zee dat TenneT op de Nederlandse Noordzee realiseert, krijgt hiermee écht vorm. Ik ben er trots op dat wij zo veel kunnen bijdragen aan de energietransitie, waarin windenergie op zee een cruciale rol speelt."
 
"Met de load out van het jacket voor het Borssele Alpha transformator station is er een einde gekomen aan een intensieve periode waarin met man en macht gewerkt is om van eenvoudige staalplaten en buizen een indrukwekkende constructie te maken. Nederlands vakmanschap waarvan het resultaat ook nog eens ten goede komt aan vele Nederlanders. Mooi om hieraan bij te hebben dragen." Zegt Martin Kooijman van HSM Offshore.

Sail away
Op zondag 5 augustus wordt het ponton via de Nieuwe Waterweg richting het windmolengebied Borssele I gevaren. Op deze locatie wordt het jacket door een kraanschip op de zeebodem geplaatst. Door middel van hydraulische hamers worden palen geplaatst en als laatste wordt er een speciaal cement tussen het jacket en de palen aangebracht waardoor het jacket verankerd wordt aan de bodem. Deze werkzaamheden staan gepland voor de periode tussen 6 en 16 augustus.

Heeft u een vraag dan kunt u deze hier stellen.