Informatieve bewonersmiddag landstation Borssele

Delen via:   
15 / 11 / 2017

Op vrijdag 27 oktober werd er op hoogspanningsstation Borssele een informatiebijeenkomst gehouden. Bewoners van de gemeente Borsele die meer willen weten over de werkzaamheden van nu en de komende jaren, konden een kijkje nemen in het uit te breiden station. Zowel TenneT als de gemeente Borsele stonden klaar om vragen te beantwoorden. “Het was een gemoedelijke bijeenkomst waarbij veel vragen werden gesteld. Die hebben we samen met de gemeente zo goed mogelijk beantwoord”, zegt Monique Hennink, communicatieadviseur bij TenneT. “De mensen willen het hoe en waarom van de werkzaamheden weten, een aantal heeft hinder ondervonden van bijvoorbeeld het heigeluid, maar ze snappen ook de noodzaak van deze omvangrijke klus.”

Uitbreiding is noodzakelijk
Tijdens de bijeenkomst liet TenneT met behulp van posters het tijdspad voor de komende jaren en afzonderlijke onderdelen van het werk zien. Tot en met 2020 wordt er hard gewerkt om de elektriciteit die op zee wordt opgewekt aan land te brengen. De uitbreiding van hoogspanningsstation Borssele en van de hoogspanningsverbinding richting Rilland zijn daarvoor noodzakelijk, ondanks dat de kolencentrale in Borsele al een aantal jaar stilstaat. “De capaciteit was ook met de kolencentrale onvoldoende, de uitbreiding van de verbinding naar Rilland stond hoe dan ook in de planning”, legt Hennink uit. “Het eerste deel van ‘net op zee’ redt het misschien nog wel met de huidige capaciteit, maar het tweede deel heeft de uitbreiding echt nodig.”

Groene veranderingen
De gemeente Borsele was met wethouder Schenk en beleidsmedewerker Jan de Voogd aanwezig. Zij stonden bewoners te woord en konden toelichting geven op bijvoorbeeld het verkeersplan dat is opgesteld om de veiligheid van met name fietsers te waarborgen. De dorpsraad Borsele was goed vertegenwoordigd, en alle aanwezigen beschouwden de bijeenkomst als erg nuttig. De omschakeling naar energie vanaf zee brengt veel veranderingen met zich mee. Bewoners waren zeer geïnteresseerd in de werkzaamheden en in het onderwerp groene energie in het algemeen.

Voor herhaling vatbaar
De bezoekers waren tevreden over de informatie die ze hebben ontvangen en over het feit dat ze de installatie konden bezoeken. Hennink: “We kregen de vraag of het later nog eens mogelijk is om een bezoek te brengen. Daar werken we natuurlijk graag aan mee.”

Heeft u een vraag dan kunt u deze hier stellen.