Vanuit de MEO-terminal in Velsen-Noord gaan de komende dagen 24 grote haspels met daarop de 220 kilovolt (KV) landkabels op transport naar het ‘werkterrein Tata Steel’ (WKT3). Deze hoogspanningskabels vormen straks de verbinding tussen de zeekabels voor de windparken Hollandse Kust (noord) en (west Alpha) en het transformatorstation aan de Zeestraat in Wijk aan Zee.
Vervoer van de haspels per vrachtwagen naar ons werkterrein. Foto Chris Pennarts
Kilometer
Na enig oponthoud door de blokkade in het Suez-kanaal arriveerden de 220 kV-kabeldelen medio juni veilig in de haven van Rotterdam. Enkele weken daarvoor werd de lading met een gewicht van 583 ton door de producent LS Cable & System vanuit de Zuid-Koreaanse haven van Busan naar Nederland verscheept. Met een gewicht van zo’n 23 tot 27 ton per stuk bevat elke haspel zo rond een kilometer kabellengte.
Laden van de haspels op de vrachtwagen. Gereed voor vervoer. Foto: Chris Pennarts
Buiten de dorpskern
Ook voor project engineer Thijs Laagland is het een ‘imposant gezicht’ om de 24 haspels van 4,5 meter hoog en 3,5 meter breed bij elkaar te zien staan. “Vanaf vandaag worden ze met vrachtwagens over het industrieterrein via de Concordiastraat, Noordersluisweg, Staalhavenweg, Staalstraat, door de hoofdingang van Tata Steel aan de Breedbandweg naar het werkterrein van onze aannemer NRG gebracht. Door deze afspraak met het staalbedrijf kunnen we het zware kabeltransport buiten de dorpskern houden.”
Foto: Chris Pennarts
Zeekabels
Op het strand van Heemskerk komen straks vier zeekabels aan land. Twee voor Hollandse Kust (noord) en twee voor Hollandse Kust (west Alpha). Laagland: “Elke zeekabel bestaat uit drie aluminium kernen. Deze brengen straks de windenergie met een spanning van 220 kV aan land. Daarnaast heeft elke kabel ook nog een eigen glasvezelverbinding.”
Koppeling
Voor de koppeling met de elektriciteitskabels op land legt aannemer NRG vanaf twaalf werkterreinen in regio IJmond mantelbuisstrengen in de bodem met ondergrondse boringen. Elke streng bestaat uit vier lege kunststof buizen. “Als de zeekabels straks vanaf het strand onder de duinen door zijn ingetrokken, worden de aluminium kernen op het werkterrein aan de Meeuweweg gesplitst en afzonderlijk gekoppeld aan de 220 kV-landkabels”, aldus Thijs. Daarmee zijn dus per streng drie mantelbuizen gevuld. In de vierde komt de glasvezelkabel voor de communicatie en besturing.
Klaarmaken voor vervoer op vrachtwagen. Foto: Chris Pennarts
Tussen de werkterreinen
Begin 2022 worden tussen de werkterreinen in totaal twaalf (4x3) kabeldelen van een kilometer lang ingetrokken. Van de 220 KV-kabels, die nu worden aangevoerd, komt de helft tussen ‘werkterrein Parkeerterrein PWN’ (WKT2) aan de Meeuweweg in Wijk aan Zee en ‘werkterrein Tata Steel’ (WKT3) te liggen. De andere twaalf vormen straks de verbinding tussen het Tata Steel terrein en het transformatorstation aan de Zeestraat (WKT4/5). Vanaf daar komen er 380 KV-kabels voor de aansluiting met het landelijke hoogspanningsnet langs de A9 in Beverwijk.