Eerste 10.000 ‘wissen’ helmgras geplant op transformatorstation

Delen via:   
27 / 01 / 2023

In de afgelopen weken zijn 10.000 ‘wissen’ helmgras geplant op het transformatorstation aan de Zeestraat in Wijk aan Zee. Een ‘wis’ bestaat uit 5 à 6 stengels met 2 knoppen per stengel. Dit gebeurt bij voorkeur in de winter en het vroege voorjaar als de planten nog in rust zijn. Dit sierlijke en buigzame duingras houdt met zijn worstelstructuur zand goed vast en gaat zo verstuiving tegen.

Met deze beplanting laat TenneT, het terrein in samenwerking met aannemer BAM Infra, goed aansluiten op het duingebied in de omgeving. “We zijn momenteel volop bezig met de inrichting van het terrein”, vertelt Gerwin de Best, werkvoorbereider bij BAM Infra. “In de zogenoemde schakeltuinen hebben we de plekken waar onderhoudsvoertuigen moeten komen bestraat met grasbeton-stenen. Deze hebben een open structuur waar vervolgens gras tussen kan groeien.”

Handwerk

Waar de stenen machinaal werden gestraat, gebeurde het planten volgens Gerwin gewoon middels het ouderwetse handwerk. “Gewoon met een schop waarmee een gleuf in het zand wordt gemaakt, waarin vervolgens de wissen helmgras zijn geplant. Dat gras is in overleg met de beheerder gestoken in een Zuid-Hollands duingebied. Eind februari volgen er nog eens 10.000 wissen en het volgende plantseizoen volgen er nog eens 10.000.”

Liguster + meidoorn

Voordat BAM Infra op het terrein aan de slag ging, is de toplaag van de grond met daarin het zaadmateriaal van de oorspronkelijke beplanting apart gezet. Dat zand is opnieuw ingeveegd op het terrein. Binnenkort worden bij de toegangsweg ook de eerste hagen geplant tussen de rijbaan en de berm. Hier worden de gebiedseigen soorten liguster en meidoorn gebruikt.

4.000 planten

Gerwin: “Diezelfde soorten planten we ook bij de wadi. Deze sleuf die even verderop ter hoogte van de portierskeet ligt, functioneert als een infiltratiesysteem voor afvoer en opvang van hemelwater. Door de haag te planten, voorkom je dat er doorheen gereden wordt. Als ook die planten op de plek staan, zijn er in totaal 4.000 haagplanten op het terrein geplant.”

‘Voor de bijen en hommels kunnen we hier met de kruidenmengsels zeker iets betekenen’

Grondwal

Langs die infiltratiesleuf komt de grondwal te liggen die het terrein met name in de winterperiode aan het zicht vanaf de Zeestraat moet onttrekken. Gerwin: ‘Deze wal wordt ongeveer 250 meter lang, zo’n vijftien meter breed en drie tot vier meter hoog. Die werkzaamheden gaan in het voorjaar van start en we verwachten die voor de bouwvak af te ronden.“

Kruidenmengsels

Die wal wordt ingezaaid met kruidenmengsels voor bijen en hommels. “Ook hier is goed gekeken naar wat er mogelijk is”, zo liet Jac Hakkens onlangs namens TenneT weten. Hij is als ecologisch adviseur verbonden aan het team Natuur, Milieu en Landschap. “Zo heeft boompjes planten op dergelijke zandwallen weinig zin, omdat het regenwater direct wegloopt. Maar voor de bijen en hommels kunnen we hier met de kruidenmengsels zeker iets betekenen.”

Meer weten?

Benieuwd naar wat er allemaal nog meer aan vergroening gebeurt op het terrein langs de Zeestraat en de overige terreinen van TenneT? Klik dan op de volgende link voor het artikel over dit onderwerp dat begin deze maand verscheen in de wintereditie van het Contact Magazine voor omwonenden (plus geïnteresseerden) Contact Magazine wintereditie.

Heeft u een vraag dan kunt u deze hier stellen.