Eerste mantelbuis succesvol onder duinen getrokken

Delen via:   
06 / 12 / 2021

Vanaf ‘het grootste zandkasteel van NL’ is vrijdag op het strand bij Heemskerk de eerste van vier mantelbuizen onder de duinen door getrokken. Onder uitdagende weersomstandigheden en rekening houdend met het getij werd deze bijzondere klus geklaard. Met het intrekken van de eerste mantelbuis onder de duinen, is een belangrijke stap gezet voor de eerste strandaanlanding voor windenergie vanaf zee.

Het intrekken van de eerste mantelbuis onder de duinen door. De intrekoperatie startte vrijdagmiddag om 16.00 uur en de boorders van onze aannemer NRG waren 21.15 uur klaar met intrekken van de buis. Foto: Jorrit ‘t Hoen

Geschikt tijdvenster
Door het onstuimige weer en het getij moest aannemer NRG vrijdag wachten op een geschikt tijdvenster om de intrekoperatie uit te voeren. Vanaf 16.00u werd de kunststof buis van ruim een kilometer vanaf het verhoogde werkterrein op het strand onder de duinen door getrokken naar het werkterrein aan de Meeuweweg in Wijk aan Zee.

Het intredepunt bovenop de zandophoging op het strand van gemeente Heemskerk. Foto: Jorrit ’t Hoen.

Geslaagde operatie
“Rond 21.15 uur zat de klus erop en konden we als team terugkijken op een geslaagde intrekoperatie”, zo laat Cor Versluis als hoofd van het boorteam weten. “Deze week start de tweede ondergrondse gestuurde boring zodat de volgende buis er voor de Kerst in ligt.”

Uitdagende week
Vooruitlopend op de intrekoperatie zijn de kunststof delen voor de mantelbuis op het terrein van Tata Steel aan elkaar gelast. Met behulp van tien kranen, een fietscontainer op de Reyndersweg en een team van verkeersregelaars werd de buis vorige week dinsdag veilig op het strand van Wijk aan Zee gelegd. Cor: “Toen was al duidelijk dat het uitdagende week zou worden, gezien de stormwind en hoogtij midden op de dag.”

Voor het neerleggen van de mantelbuis op het strand werd de buis met behulp van 10 kranen over de Reyndersweg ‘getransporteerd’. Foto: Jorrit ‘t Hoen

Bijzondere klus
Een week daarvoor startte Cor en zijn team met de eerste ondergrondse gestuurde boring onder de duinen door. Bijzonder, omdat de duinen deel uitmaken van de primaire waterkering van ons land. Een specialistische klus dus, waarbij het team uiterst zorgvuldig te werk moest gaan.

‘Met deze verbinding brengen we, vanaf de stopcontacten die we op zee laten bouwen, in 2023 duurzame energie van het windpark Hollandse Kust (noord) aan land.

 

Naar elkaar toe boren
Een horizontale gestuurde boring verloopt in drie stappen. “Voor deze mantelbuizen maken we een zogenoemde intersect boring. Daarbij boren we van beide werkterreinen naar elkaar toe.” Nadat één boorgang is gemaakt, wordt voor stap twee een ‘ruimer’ door het boorgat getrokken om de gewenste doorsnee te bereiken.

Grote kroonstenen
Cor: “Voor stap drie hebben we de mantelbuis met een doorsnee van 800 milliimeter aan de boorstang bevestigd en door het boorgat getrokken.” Achter de duinen worden de zeekabels straks in zogenoemde mof-putten uiteindelijk met grote kroonstenen aan de landkabels verbonden. Met deze verbinding brengen we, vanaf de stopcontacten die we op zee laten bouwen, in 2023 duurzame energie van het windpark Hollandse Kust (noord) aan land. Een jaar later moet ook de aansluiting van (west Alpha) klaar zijn.

Heeft u een vraag dan kunt u deze hier stellen.