Eerste mantelbuizen voor de aanleg van de landkabels liggen op hun plek

Delen via:   
29 / 01 / 2021

Nadat de eerste boringen voor de landkabels twee weken geleden succesvol zijn uitgevoerd, liggen inmiddels de eerste mantelbuizen in de Beverwijkse bodem. In deze buizen worden uiteindelijk de landkabels getrokken waarmee we de windparken op zee aansluiten op het hoogspanningsnet van TenneT.

De vier mantelbuizen, vanaf transformatorstation Zeestraat ingetrokken, komen boven bij Landgoed Westerhout.

“De zandgrondlaag waarin we werken ligt op een diepte van zo’n dertig meter en biedt een mooie tegendruk”, zo laat boormeester Cor Versluis namens aannemer NRG weten. “Daardoor is zowel het boren als het plaatsen van de eerste mantelbuizen zeer spoedig verlopen.” Na de Kerstvakantie ging NRG vanaf Landgoed Westerhout meteen van start met de ondergrondse gestuurde boringen richting het voormalig terrein van Tata Steel, waar het toekomstige transformatorstation komt te staan.

Maximale afstand
“We boren telkens twee gaten waarna we de mantelbuizen intrekken”, vervolgt boormeester Cor Versluis. Vervolgens worden er nog twee boringen uitgevoerd zodat er uiteindelijk vier x vier mantelbuizen in de bodem tussen de werkterreinen liggen. Met het intrekken van vier mantelbuizen zijn we vervolgens ongeveer een halve dag bezig. Eind vorig jaar zijn de delen van mantelbuizen die elk 24 meter lang zijn aan elkaar gelast tot een lengte van bijna één kilometer. Dat is de maximale afstand voor de ondergrondse boringen die we uitvoeren.

Nauwkeurig sturen
Na de vier boringen richting het toekomstige transformatorstation aan de Zeestraat draait NRG de boormachine om en volgen er vier boringen richting het werkterrein bij Holland op zijn Smalst. Cor Versluis: “In de boorkop zit een gps-zender die in verbinding staat met gps-trackers die op de grond zijn aangebracht. Daarmee kunnen we de boorkop heel nauwkeurig sturen om deze op de beoogde plek weer boven de grond te laten komen. In totaal voeren we het voor de aanleg van de landkabels  tegen 40 boringen uit.”

Het aan elkaar lassen van de mantelbuizen gebeurt in een container (zie foto onder).

In de oranje container worden de mantelbuizen aan elkaar gelast.

Heeft u een vraag dan kunt u deze hier stellen.