Flyerteam informeert strandgasten over aansluiting wind op zee

Delen via:   
25 / 08 / 2022

Tijdens de zomervakantie heeft Isa van Vuuren (16) uit Beverwijk een mooi centje bijverdiend op het strand van Heemskerk/Wijk aan Zee. Vrijwel elk weekend maakt zij deel uit van het flyerteam voor TenneT op het strand. Met behulp van de flyer en het infopunt informeert zij strandgasten over de werkzaamheden die momenteel op het strand en voor de kust worden uitgevoerd.

Isa van Vuuren, geinterviewd door radio Beverwijk. Foto: TenneT

Volgens Isa zijn het voornamelijk hardlopers en wandelaars, de mensen die normaal vlak langs het water lopen, die even komen buurten bij het rode infopunt naast het werkterrein. “Als ze bij het punt komen waar het strand is afgezet in verband met de werkzaamheden, komen ze hier automatisch langs de passage langs de duinrand”, vertelt Isa. “Daarnaast gaan we zelf natuurlijk ook het strand op en af en toe langs de strandhuisjes.”

Nieuwe windparken

De vaste bezoekers van het strand en de mensen in de strandhuisjes weten volgens Isa inmiddels wel dat de zeekabels worden aangelegd om de windparken die straks op zee worden gebouwd aan te sluiten. “Soms is er nog wel wat verwarring door de windmolens die al voor de kust staan, maar dan kan ik gemakkelijk uitleggen dat dit voor de nieuwe windparken Hollandse Kust (noord) en (west Alpha) is. En dat straks (west Beta) nog volgt op het strand ten zuiden van Wijk aan Zee.”

Isa met haar collega flyeraars Britt en Tiara. Foto: TenneT

Tijdelijk

“De meeste mensen begrijpen wel waarom de werkzaamheden moeten worden uitgevoerd. En een groot deel van het strand blijft gewoon beschikbaar voor strandgasten. De hinder door het werk is natuurlijk maar tijdelijk en met de groene stroom die straks van zee komt halen we een duurzame toekomst dichterbij voor ons allemaal. Omdat het strand straks gewoon weer wordt zoals voor de werkzaamheden vinden de meeste mensen het eigenlijk wel prima.”

‘Onze samenleving gaat meer inzetten op elektriciteit, dus de hele vraag naar duurzame stroom wordt groter. Een groot deel wordt straks op zee opgewekt met wind en komt dan via de stopcontacten en kabels van TenneT aan land’

 

Vraag wordt groter

Een vraag die de Beverwijkse regelmatig krijgt is of al die stroom die straks van zee komt bedoeld is voor bedrijven als Tata Steel. Isa: “We hebben in Nederland een groot elektriciteitsnetwerk. Alle stroom - dus energie uit wind, zon maar nu ook nog kolen en gas - komt daarop en daar kan iedereen, van bewoners tot bedrijven, van afnemen. Zo komt dus ook een deel van die stroom bij bedrijven die hun productie willen vergroenen, zoals Tata Steel. Onze samenleving gaat meer inzetten op duurzaam  energiesysteem, waarin alle opgewekte elektriciteit uit CO2 neutrale bronnen komt. Een groot deel wordt straks op zee opgewekt met wind en komt dan via de stopcontacten en kabels van TenneT aan land.”

Collega flyeraars Sterre en Jorne. Foto: Rosita Stumpel

Europees netwerk

Een vraag die ook vaak terugkomt, is of er steeds maar nieuwe windparken bij blijven komen. Isa: “Er worden in de komende jaren inderdaad meer windparken op zee ontwikkeld, maar die komen verder op zee te staan. Zo gaan Nederland en de Noordzee-buurlanden samenwerken om in 2050 voor 150 Gigawatt aan windenergie op zee te produceren. Ook TenneT zal zijn steentje bijdragen aan de totstandkoming van dat Europese energienetwerk op zee. Dat is iets wat veel mensen nog niet weten, maar zeer interessant vinden om te horen. Als mensen daar meer over willen weten, dan verwijs ik ze naar de website windopzee.eu waar de Rijksoverheid alle plannen voor de toekomst zichtbaar maakt.”

Gratis ijs

Normaal gesproken zijn het veel oudere mensen die even bij de rode infocontainer komen buurten. Isa: “Maar nu in de vakantie kregen we ook veel jongeren en jonge gezinnen met kinderen op bezoek. Die ouders vinden het leuk dat hun kinderen kunnen zien wat hier gebeurt, zodat de kids daar tijdens het bezoek aan het strand ook nog wat van opsteken. En het feit dat ze met de flyers verderop bij Beachclub Oost gratis een ijsje kunnen halen maakt het feest natuurlijk compleet.”

Heeft u een vraag dan kunt u deze hier stellen.