Infopunt biedt uitleg + uitzicht op bouw transformatorstation

Delen via:   
21 / 04 / 2022

De bouw van het nieuwe transformatorstation aan de Zeestraat in Wijk aan Zee is in volle gang. Volgens projectmanager Henrie Sanders schiet het betonwerk voor de fundaties en de gebouwtjes op het terrein aardig op. ‘Ondertussen worden de hoogspanningscomponenten stuk voor stuk geleverd en geplaatst. Voor wie wil weten wat een transformatorstation precies doet en hoe alle onderdelen hier op het terrein werken, hebben we nu een infopunt met perfect zicht op het bouwterrein.’

De bouw van het transformatorstation is in volle gang. Foto: Chris Pennarts

Terwijl een aannemer even verderop bezig met het plaatsen van staalwerk en laagspanningskabels, gaat Henrie de trap op naar het nieuwe infopunt. Voor hem is dit zijn tiende bouw van een 380kV-transformatorstation. Op dit moment telt Nederland ruim 335 transformatorstations, zo leest de bezoeker op de wand van het infopunt. Een grote afbeelding geeft weer hoe het er straks uit zal zien.

Ambities en behoefte

“We bevinden ons in een uitdagende tijd met grote klimaatambities, waarin de behoefte aan elektriciteit steeds groter wordt. Die ontwikkeling zie je natuurlijk ook terug op ons elektriciteitsnet. Om te zorgen dat de duurzame stroom van de drie windparken, die hier in de komende jaren voor de kust worden gebouwd, uiteindelijk in onze stopcontacten terechtkomt zijn we hier aan het bouwen.”

Juiste spanning op juiste plek

Het unieke van dit ‘station’ is dat er in feite twee stations naast elkaar liggen. Henrie: “Zo komt de groene stroom van zee binnen op het transformatorstation waar we de spanning van 220 kilovolt (kV) aanpassen naar 380 kV. Via het naastgelegen schakelstation zorgen we dat de stroom op de juiste plek komt. Ons hoogspanningsnet kun je vergelijken met de snelwegen in het wegennet.”

Henrie Sanders, projectmanager bouw transformatorstation. Foto: TenneT

Prefab geleverd

Wat de bouw van dit transformatorstation volgens Henrie ook bijzonder maakt, is dat dit de eerste bouw is waarbij alles zoveel mogelijk geprefabriceerd wordt aangeleverd. “Van de fundaties tot aan het Centraal Diensten Gebouw. Alles wat prefab te maken is, komt hier kant en klaar het terrein op. Zo beperken we de doorlooptijd van de bouw en daarmee de overlast voor de omgeving.”

‘Voor Hollandse Kust (noord) gaat in 2023 de stroom erop en (west Alpha) volgt een jaar later’

Testen, besturen en bewaken

De bouw van het transformatorstation gaat volgens de projectmanager voorspoedig. “Eind dit jaar hopen we zo ver te zijn dat alles voor de aansluiting van Hollandse Kust (noord) gereed is. Dan zetten we er via het landelijke elektriciteitsnet spanning op, zodat we vanuit ons bedrijfsvoeringcentrum in Arnhem alles kunnen testen, besturen en bewaken.”

Voortgang

Ruim een jaar na de start van de bouw in 2021 zijn de onderdelen voor (noord) en voor de ontvangst van de energie van zee vanuit Wijk aan Zee op dit moment voor 65 procent gereed. Henrie: “Met (west Alpha) zitten we op zo’n 50 procent.”

Gefaseerd

Het transformatorstation wordt gefaseerd in bedrijf gesteld. Daarvoor geldt de planning voor het onder spanning zetten van de ‘stopcontacten op zee’ als rode draad. Voor Hollandse Kust (noord) gaat in 2023 de stroom erop, voor (west Alpha) is dat een jaar later en (west Beta) volgt in 2026.

De wanden van de geluidshuizen, waarbij in de voorste twee geluidshuizen de zwarte geluidsreducerende bekleding al is aangebracht. Foto: Chris Pennarts

Geluidshuizen

Henrie: “De komende weken worden de wanden en daken geleverd voor de transformatoren. Zodra de fundamenten gereed zijn, zullen we de geluidshuizen plaatsen. Zo worden de zes transformatoren inpandig gemaakt met vier wanden en een dak, aan de binnenzijde bekleed met geluidsreducerend materiaal. Ook om de compensatiespoelen plaatsen we vier van zulke wanden.”

Robert Otte, stagiair bij Merford Noise Control, leverancier van het geluidsreducerend materiaal,  brengt samen met zijn collega's het geluidsreducerend materiaal aan. Foto: Chris Pennarts. 

‘Hier zie je straks dus een groen veld met daarop de onderdelen die nodig zijn voor het transformeren en transporteren van de windenergie die van zee komt’

Vlinders en bijen

Zodra de inkomende kabels op het transformatorstation zijn gelegd, wordt de grondwal langs de Zeestraat aangepast. Henrie: “Deze wal onttrekt het station vanaf de Zeestraat aan het zicht en wordt ingezaaid met een lokaal bloemenmengsel dat speciaal bedoeld is voor vlinders en bijen. Daarnaast plaatsen we ook enkele insectenhotels.”

Groene velden

Vergroening is bij de bouw van dit transformatorstation een belangrijk uitgangspunt voor TenneT. Henrie: “Zo passen we op dit station voor het eerst een ‘open bestrating’ toe. Daardoor kan het terrein volledig vergroenen. Hier zie je straks dus een groen veld met daarop de onderdelen die nodig zijn voor het transformeren en transporteren van de windenergie die van zee komt.”

Uitleg + uitzicht

Hoe het er straks uit komt te zien, is volgens Henrie goed te zien in het nieuwe informatiepunt. “Op deze informatiepanelen zie je als bezoeker hoe de energie van drie windparken op zee op dit station naar de juiste spanning voor ons landelijk elektriciteitsnet wordt gebracht. Ook krijg je een goede indruk van hoe het transformatorstation er na afloop van de werkzaamheden uit komt te zien.

Benieuwd naar het resultaat?

Wilt u het nieuwe informatiepunt bezoeken? Stuur dan een mailtje naar roosjurriens@tennet.eu om een afspraak te maken. Met een perfect uitzicht over het bouwterrein leggen we u graag uit hoe alles werkt.

Heeft u een vraag dan kunt u deze hier stellen.