Jacket ‘stopcontact op zee’ vertrekt vanuit Vlissingen

Delen via:   
01 / 11 / 2021

Twee weken na de succesvolle load out, heeft het stalen onderstel voor het platform Hollandse Kust (noord) de werf van Heerema Fabrication Group in Vlissingen-Oost verlaten. Gezien de gunstige omstandigheden op zee, is de jacket gisteren naar zijn plek op ruim 18 kilometer voor de kust van Egmond gebracht.

De route van het onderstel van de werf Heerema Fabrication via Vlissingen naar eindplek voor de kust van Egmond.

13 uur varen
Tien maanden na de start van de bouw werd de grote gele draagconstructie (45 meter hoog, met een gewicht van zo’n 2.100 ton) eerder deze maand al op een drijvend ponton geplaatst. Voor dit fraaie staaltje Vlissings vakwerk begint vandaag dan eindelijk de reis van zo’n 13 uur varen richting de standplaats voor de kust van Noord-Holland. Mochten de omstandigheden op zee vandaag of morgen alsnog verslechteren, dan wordt de sail away tot nader order uitgesteld.

Stopcontact op zee
De komende jaren sluiten we de windparken op zee aan op het elektriciteitsnet op land, zodat de opgewekte energie kan worden gebruikt. Op het onderstel voor het platform Hollandse Kust (noord) wordt volgend jaar de kant-en-klare bovenbouw geplaatst. Vanaf 2023 is het platform gereed en brengt TenneT met dit ‘stopcontact op zee’ 700 megawatt duurzame windenergie aan land.

Het ‘onderstel’ op de werf van Heerema Fabrication in Vlissingen-Oost. Foto: Chris Pennarts.

Aanjager
Voor het verduurzamen van onze elektriciteitsproductie is windenergie van de Noordzee één van de belangrijkste pijlers. Als aanjager in de energietransitie sluit TenneT voor 2030 ruim 11 gigawatt energie aan voor de Nederlandse kust. Daarmee kun je zowel de industrie als miljoenen huishoudens voorzien van duurzame energie. Daarna zal windenergie vooral op zee nog verder groeien, zodat we daarmee in 2050 in bijna de helft van de totale Nederlandse elektriciteitsbehoefte kunnen voorzien.

Mijlpaal
Met het uitvaren en plaatsen van het onderstel wordt opnieuw een belangrijke stap gezet in de overgang naar duurzame energie. Tussen 13.00 en 16.00 uur zal het onderstel vandaag langs de Vlisssingse boulevards varen. Om deze mijlpaal met een zo breed mogelijk publiek te delen, vragen we jong, oud, professional of hobbyfotograaf dit bijzondere moment op foto vast te leggen.

Deel je foto’s
Heb je een leuke foto gemaakt van het langsvarende onderstel? Mail deze dan naar infocentrumwijkaanzee@tennet.eu. De mooiste plaatjes kunnen rekenen op een leuke prijs. Deel ze ook op de socials met #TenneT #SailAway #windenergie. Zo zijn er drie cadeaubonnen van respectievelijk 100, 75 en 50 euro te vergeven.

Heeft u een vraag dan kunt u deze hier stellen.