Jacket west Alpha in stelling gebracht voor ‘sail away’

Delen via:   
13 / 07 / 2022

Met de sail away voor de jacket van Hollandse Kust (west Alpha) staat er weer een mooie mijlpaal op stapel voor de aansluiting van wind op zee. Als de weersomstandigheden en golfhoogten meezitten, dan verlaat het onderstel voor het gelijknamige transformatorplatform binnenkort de haven van Vlissingen. Vooruitlopend op de zeereis is de grote gele staalconstructie deze week vanaf de kade naast de werf van Heerema Fabrication Group op een drijvend ponton gezet.

Waar de jacket voor Hollandse Kust (noord) al op 20 kilometer voor de kust van Egmond staat, komt zijn grotere broer voor west Alpha op 50 kilometer voor de kust te staan. Met zo’n 28 meter onder de golven is het water daar gemiddeld vijf meter dieper. “Om die reden is het gele onderstel met ruim 49 meter en 2300 ton, hoger en daarmee ook zwaarder dan de jacket voor noord”, vertelt Kyle Evans als jacket construction manager namens TenneT. “Verder is het ontwerp in grote lijnen hetzelfde.”

Stevig verankerd

Tijdens de bouw ziet de Brit er nauwkeurig op toe dat al het las- en constructiewerk volledig volgens het boekje wordt uitgevoerd. Kyle: “Het ontwerp voor de draagconstructie van het platform bestaat in grote lijnen uit drie rijen stalen buizen, die met steunen stevig aan elkaar worden verbonden. De vier hoekpalen vormen straks de poten van het onderstel. Deze poten komen op de zeebodem op een met stenen verstevigde ondergrond te staan, waarna de voeten met 50 meter lange heipalen tot diep in de zeebodem worden verankerd.”

Uitdaging

Volgens Kyle bestaat de grootste uitdaging tijdens de bouw op de werf uit het verplaatsen van (delen van de) staalconstructies. “Gezien het enorme gewicht, wordt voor elke verplaatsing een uitgebreid plan geschreven om de veiligheid te waarborgen. Zo is de jacket in de afgelopen week met zelfrijdende multiwheels vanaf de kade op een drijvend ponton gezet. Vervolgens zorgen we dat alles goed wordt vastgezet, zodat de jacket op tijd klaar is voor de sail away.”

Eindbestemming

Zodra de jacket de haven van Vlissingen heeft verlaten, wordt deze naar zijn eindbestemming op zo’n 50 kilometer voor de kust van Egmond aan Zee gevaren. Daar wordt het onderstel met behulp van het installatieschip Orion op de zeebodem geplaatst en verankerd. Volgend jaar zomer wordt dan de kant-en-klare bovenbouw (topside) op het onderstel geplaatst, zodat we via deze 700 megawatt aansluiting in 2024 duurzame windenergie aan land kunnen brengen.

Heeft u een vraag dan kunt u deze hier stellen.