Jacket west Alpha vaart naar locatie voor kust Egmond

Delen via:   
11 / 08 / 2022

Enkele weken na de succesvolle load out, verlaat het stalen onderstel voor het transformatorplatform Hollandse Kust (west Alpha) - als het weer het toelaat - op zondag 14 augustus / maandag 15 augustus de haven van Vlissingen. Op een drijvend ponton wordt de jacket vervolgens naar zijn plek op zo’n 50 kilometer voor de kust van Egmond aan Zee gebracht. Via dit ‘stopcontact op zee’ brengt TenneT vanaf 2024 duurzame windenergie aan land.

Tien maanden na de start van de bouw werd de grote gele draagconstructie (49 meter hoog, met een gewicht van zo’n 2.300 ton) eerder deze maand al op een drijvend ponton geplaatst. Voor dit fraaie staaltje Vlissings vakwerk begint over enkele dagen dan eindelijk de reis richting de uiteindelijke locatie voor de kust van Noord-Holland. Mochten de weersomstandigheden op zee een veilig transport niet toelaten, dan wordt de sail away tot nader order uitgesteld, totdat het weer een veilig transport en installatie toelaat. 

Orion 
Op ruim 50 kilometer voor de kust van Egmond aan Zee zit de reis voor de grote stalen constructie er op. Onder van te voren bepaalde condities zoals golfhoogte en wind tilt het hijsschip Orion het onderstel op en wordt het ponton onder het jacket vandaan gesleept. Na de exacte positionering op de locatie wordt de staalconstructie door de kranen van het schip op de zeebodem gezet. 

Stevig verankerd
Op de vier hoekpunten wordt de jacket met behulp van heipalen, die tot meer dan 50 meter in de zeebodem worden geheid, vastgezet. De heipalen worden geleid door grote buizen van 10 meter die verbonden zijn met de voeten van het onderstel. Door de ruimte tussen de palen en de buizen te vullen met cement (grout) wordt een dusdanige verbinding verkregen dat het platform straks zelfs de zwaarste storm op de Noordzee kan doorstaan.

 

Met regulier onderhoud heeft de constructie een minimale levensduur heeft van wel 40 jaar.

 

Fundament
Voorafgaand aan de plaatsing is de bodemgesteldheid ter plekke nauwkeurig onderzocht. Ook is onderzocht of er zich geen niet-gesprongen explosieven uit de Tweede Wereldoorlog bevinden. Vervolgens heeft de aannemer een groot bed van stenen gestort voor een stevig en vlak fundament. De stenen zorgen ook dat de bodem onder de jacket niet wegspoelt door stroming van het zeewater. Met regulier onderhoud heeft de constructie een minimale levensduur heeft van wel 40 jaar. 

Stopcontact op zee
De komende jaren sluit TenneT de windparken op zee aan op het elektriciteitsnet op land, zodat de opgewekte energie kan worden gebruikt. Op het onderstel voor het platform Hollandse Kust (west Alpha) wordt volgend jaar de kant-en-klare bovenbouw geplaatst. Vanaf 2024 is het platform gereed en met een energievermogen van 700 megawatt brengen we via dit stopcontact duurzame stroom aan land. Dat is ongeveer 6 procent van het huidige Nederlandse elektriciteitsverbruik.

Heeft u een vraag dan kunt u deze hier stellen.