Met een oppervlakte van 150 bij 80 meter, mag het verhoogde werkterrein van aannemer NRG op het strand van Heemskerk zich nog twee weken ‘het grootste zandkasteel van Nederland’ noemen. Als ook de vierde en laatste mantelbuis onder de duinen is door getrokken, wordt de constructie begin februari weer afgebroken.
Voor boormeester Cor Versluis en het team van aannemer NRG is de klus op het strand van Heemskerk/Wijk aan Zee bijna geklaard. Met ondergrondse gestuurde boringen via GPS hebben Cor en zijn mannen in de afgelopen maanden al drie van de vier mantelbuizen onder de duinen door getrokken. Daarin komen straks de elektriciteitskabels te liggen voor de aansluiting van de windparken Hollandse Kust (noord) en (west Alpha).
De intrek van de tweede mantelbuis op 17 december vorig jaar. Fotograaf: Jorrit 't Hoen
Voor deze klus werd een bijzonder bouwwerk ontwikkeld volgens de ‘Wet van de communicerende vaten’. Om een boorgat in stand te houden, gebruikt NRG een kleiwatermengsel. Als het punt waar de boor de grond ingaat en het punt waar deze weer bovenkomt niet op gelijke hoogte liggen, dan stroomt dat mengsel er op het laagste punt weer uit en kan het boorgat instorten. Omdat het werkterrein achter de duinen hoger ligt, moest het strand dus omhoog.
Daar komt bij dat deze allereerste boringen onder de duinen door ook nog eens tijdens het stormseizoen moesten worden uitgevoerd. Uniek, omdat de duinen deel uitmaken van de primaire waterkering van ons land. Een specialistische klus dus, waarbij het team van NRG uiterst zorgvuldig te werk moest gaan. Daarom werd een tijdelijke constructie gebouwd die een storm kan trotseren met een sterkte die zich statistisch gezien maar eens in de 20 jaar voordoet.
Om zo’n constructie te kunnen bouwen, heb je 50.000 kuub zand nodig. Dat zijn 2.500 grote kiepwagens vol, die samen het gewicht van zo’n 13.000 volwassen olifanten vervoeren. Via een lokale tip werd een geweldige oplossing gevonden om te voorkomen dat dit zware transport door de kern van het dorp Wijk aan Zee zou moeten plaatsvinden.
Door de ligging van de pier van IJmuiden zorgt de stroming even verderop bij de buren in Wijk aan Zee ter hoogte van Zuiderbad het hele jaar door voor zandaanwas. Dit in tegenstelling tot de rest van de kust van Noord-Holland, waar juist sprake is van een zandtekort. Na zorgvuldige studies en uitvoerige onderzoeken besloot Rijkswaterstaat ook met de lokale zandwinning in te stemmen.
Achter de duinen worden de kabels die straks vanaf de ‘stopcontacten op zee' komen met grote kroonstenen aan de elektriciteitskabels op land verbonden. Zo brengen we volgend jaar al groene stroom van het windpark Hollandse Kust (noord) aan land. Een jaar later (2024) moet ook de aansluiting van (west Alpha) klaar zijn.