Laatste mantelbuizen tussen Holland op zijn Smalst en Landgoed Westerhout succesvol ingetrokken

Delen via:   
21 / 05 / 2021

Nu de mantelbuizen vanaf het werkterrein bij Holland op zijn Smalst succesvol zijn ingetrokken, zit de klus voor de elektrische boormachine op Landgoed Westerhout er na vandaag op. Samen met het boorteam van aannemer NRG verhuist de machine nu naar ‘werkterrein 3’ bij Tata Steel. In de lege mantelbuizen worden straks onze elektriciteitskabels getrokken voor de aansluiting van de Hollandse Kust windparken op zee.

De speciale fietscontainer op het fietspad bij Holland op zijn Smalst waar de mantelbuizen over heen getrokken worden en zo fietsers ongestoord hun weg kunnen vervolgen. Foto: Chris Pennarts

Net als op de vorige twee trajecten (zie infographic) zijn de vier mantelbuisstrengen, die elk uit vier afzonderlijke buizen bestaan, succesvol op hun plek gelegd met behulp van ondergrondse gestuurde boringen. “Ook bij het hoogspanningsstation langs de A9 in Beverwijk liggen de buizen inmiddels in de grond”, zo laat onze projectleider Robert Wijnholds weten. “Omdat we daar op eigen terrein zonder overlast voor de omgeving konden werken, zijn daar open sleuven gegraven voor de aanleg.”

Illustratie van de de stappen voor het aanleggen van de elektriciteitskabels: stap 1 > boren van de gaten, stap 2 > ruimer maken van het geboorde gat stap 3 >Intrekken van mantelbuizen stap 4 > intrekken van elektriciteitskabels.

Werkterrein 6
Medio december vorig jaar arriveerde de elektrische boormachine op het landgoed voor de eerste serie boringen richting het toekomstige transformatorstation aan de Zeestraat. Nadat de mantelbuizen succesvol in de bodem waren gelegd, werd de boor tussentijds elders ingezet. Eind april keerde de machine terug naar het ‘werkterrein 6’ voor de aanleg van de serie mantelbuizen die vandaag is afgerond.

Het intrekken van de mantelbuizen op het werkterrein Holland op zijn Smalst langs de N197. Foto: Chris Pennarts

Volgende serie
In totaal voert NRG het komende jaar tussen de twaalf werkterreinen bijna 40 ondergrondse boringen uit. Robert: “We boren eerst de gaten, maken het geboorde gat daarna ruimer en trekken daar dan de buizen in. De zandgrondlaag waarin wij werken, ligt op een diepte van zo’n dertig meter. Inmiddels weten we dat die laag een mooie tegendruk biedt. Na het Pinksterweekend gaat de volgende serie boringen en intrekken van mantelbuizen van start vanaf het werkterrein 3 bij Tata Steel richting de parkeerplaats van PWN aan de Meeuweweg in Wijk aan Zee. En in het najaar komen we dan terug om de elektriciteitskabels in te brengen”

Het ‘boven komen’ van de mantelbuizen op het werkterrein Landgoed Westerhout. Foto: Chris Pennarts

Blijf op de hoogte
Wie actuele informatie over de werkzaamheden wil ontvangen kan hiervoor gratis onze TenneT BouwApp downloaden in de App Store (iOS) of Google Play (Android).

Heeft u een vraag dan kunt u deze hier stellen.