TenneT voert grondonderzoeken uit op het strand in Wijk aan Zee. Hier komt straks de groene energie afkomstig van de toekomstige windparken op de Noordzee via kabels aan land.
Op deze plek ligt ook het wrak van een oud stoomschip . De stoomtrawler 'Heemskerk' is hier in 1923 gestrand. TenneT onderzoekt nu de mogelijkheden tot het bergen van het wrak. Onderzoek gaat uitwijzen of dit mogelijk is. Ingenieursbureau Antea Group voert het onderzoek uit namens TenneT. Eerst is een grondscan gemaakt om de locatie van het wrak vast te stellen. Vervolgens wordt de status van het wrak onderzocht. Het bodemonderzoek toont aan of er vervuiling in de ondergrond zit. Naar verwachting worden de resultaten van het grondonderzoek in het najaar bekend en is duidelijk of het wrak geborgen kan worden of dat de kabels om het wrak worden aangelegd. TenneT houdt de inwoners van Wijk aan Zee en de bezoekers van het strand op de hoogte over de uitkomst van het bodemonderzoek.
Wilt u meer weten over het project en/of op de hoogte blijven?
Schrijft u zich dan in voor de nieuwsbrief via de website: www.netopzee.eu/hollandsekustnoord/overige-pagina-s/nieuwsbrieven/aanmelden
Een stukje historie
Bijna 100 jaar na de schipbreuk op het strand tussen Wijk aan Zee en Heemskerk is de stoomtrawler Heemskerk nog steeds een struikelblok. Letterlijk. Want het restant van het wrak, dat in 1923 strandde ligt op de vloedlijn, precies waar op een zomerse dag honderden badgasten pootje baden. De berging van de 30 meter lange vissersboot baarde indertijd landelijk opzien. De methode om de Heemskerk los te krijgen was namelijk even vernieuwend als spectaculair. In plaats van een geul te graven om zo bij vloed het schip los te trekken was het idee ontstaan om met een reeks mijnen een vaargeul in het zandbed te blazen. Het bleef bij enkele pogingen die zijn mislukt.
Het hele verhaal over de schipbreuk van de Heemskerk kunt u lezen op de site van de Historische Kring Heemskerk
Heemskring 26 (een uitgave van de Historische Kring Heemskerk), auteur Jan Butter