NRG plaatst eerste bakens en rijplaten op strand Wijk aan Zee

Delen via:   
06 / 09 / 2021

Vrijdag heeft aannemer NRG bij Wijk aan Zee zandbakens geplaatst voor de rijbaan over het strand. Deze palen markeren de rijbaan die straks onder andere gevolgd wordt door het zandtransport tussen Zuiderbad en het tijdelijk verhoogde werkterrein bij Noorderbad. De palen met reflectormarkeringen zijn over ruim 1,5 kilometer op een afstand van ongeveer 100 meter uit elkaar gezet.

Ruimte voor KNRM

“De reflectormarkeringen zijn bedoeld voor eventueel verkeer dat ’s nachts over het strand gaat zoals de politie”, zo laat omgevingsmanager Patrick Bakelaar namens de aannemer weten. “Die tussenliggende afstand van die 100 meter hebben we afgesproken met de reddingsmaatschappij KNRM zodat zij altijd voldoende ruimte hebben om met hun boottrailer op het strand te kunnen draaien.”

Stelconplaten

Vanaf de opgang Relweg heeft NRG stelconplaten gelegd tot aan zee. Patrick: “Verder hebben we aan de zeezijde een plateautje gecreëerd. Daar wordt maandag de heistelling opgebouwd die de damwandplaten voor het verhoogde werkterrein in de grond trilt.”

Spotters

Vooruitlopend op de strandwerkzaamheden volgde een team van lokale ‘spotters’ een tweedaagse training. “Deze groep is samengesteld door één van de strandexploitanten”, zo laat Patrick weten. “Spotters hebben een faciliterende rol. Ze kunnen bijvoorbeeld vragen beantwoorden over het project en bezoekers assisteren op het moment dat er een transport plaatsvindt.” Tot medio november 2021 worden de zandtransporten uitgevoerd en het verhoogde werkterrein aangelegd.

Zebrapad

Patrick: “In samenspraak met de strandhuiseigenaren en bewoners is er bewust voor gekozen om de rijbaan over het strand niet af te zetten met hekken. Op die manier houden we het strand zo open mogelijk voor de bezoekers. Bij de strandopgangen en direct ten zuiden van het verhoogde werkterrein maken we speciale oversteekpunten waar mensen de rijbaan kunnen oversteken en voorrang krijgen op het bouwverkeer. De oversteekpunten fungeren zo als zebrapad.”

Heeft u een vraag dan kunt u deze hier stellen.