Onderstel platform Hollandse kust (noord) klaar voor transport

Delen via:   
19 / 10 / 2021

In de haven van Vlissingen vond afgelopen zaterdag de load out plaats van het onderstel (jacket) voor het offshore platform Hollandse Kust (noord) van TenneT. Vanaf de werf van Heerema Vlissingen B.V. werd de constructie van zo’n 2.100 ton door load-out specialist Mammoet veilig aan boord van een ponton gebracht.

Het jacket van Hollandse Kust (noord) staat op het ponton bij de werf van Heerema. Ready for the Sail Away eind oktober. Foto: TenneT

Aan boord gebracht

Met zelfrijdende transporters onder de poten verplaatste Mammoet het onderstel vrijdagmiddag zo’n 150 meter naar de kade. Zaterdagochtend wachtte het team tot het moment dat het dek van het ponton door het getijde even hoog lag als de kade. Daarna werd de 45 meter hoge jacket aan boord gereden en rond het middaguur werd begonnen met het vastzetten van de lading.

Het onderstel (jacket) wordt met zelfrijdende transporters op het ponton gereden. Foto: TenneT

Gewogen

“In de afgelopen week is er in de voorbereiding enorm veel werk verzet”, zo laat Kyle Evans weten die de bouw als jacket construction manager namens TenneT heeft begeleid. “Om alle berekeningen voor de verplaatsing goed te kunnen checken, is de constructie gewogen. Daarvoor heeft Mammoet de jacket drie keer opgetild en is het gemiddelde van die drie wegingen genomen. Zo weten we dat het onderstel 2.100 ton weegt.”

Sail away

Om de haven weer vrij te maken werd het ponton, dat tijdens de verplaatsing loodrecht tegen de kade aan lag, gisteren weer langs de kade gelegd. Volgend op de succesvolle load out is de jacket na tien maanden vanaf de start van de bouw zo goed als klaar voor transport. De sail away staat gepland voor eind oktober, waarna het onderstel op ruim 18 kilometer voor de kust van Egmond komt te staan.

Operationeel in 2023

Kyle: “Volgend jaar plaatst de aannemerscombinatie de kant-en-klare bovenbouw (topside) voor Hollandse Kust (noord) op het onderstel en in 2023 is het platform gereed. Vanaf dat moment brengt TenneT met dit ‘stopcontact op zee’ 700 MW windenergie aan land. Op de tekentafel is de jacket zo ontworpen dat deze met regulier onderhoud een minimale levensduur heeft van wel 40 jaar.”

Kyle Evans op de werf van Heerema Vlissingen B.V.. Foto: Chris Pennarts

Hollandse Kust (west Alpha)

Volgend op de aanbesteding voor de bouw en installatie van het offshore transformatorstation Hollandse Kust (noord) tekende de combinatie EQUANS (voorheen ENGIE Fabricom)/Smulders vorig jaar ook het contract voor (west Alpha). “De assemblagehal bij Heerema begint zich inmiddels al te vullen met de prefab-delen voor (west Alpha). Daar gaan we nu mee aan de slag”, zo laat Guus Siteur als projectleider voor de platforms Hollandse Kust (noord) en (west Alpha) namens TenneT weten.

Mooie prestatie

Volgens Guus is TenneT zeer tevreden over de samenwerking met EQUANS/Smulders als hoofdaannemer en Heerema Vlissingen B.V. als onderaannemer. “Deze succesvolle samenwerking heeft ertoe geleid dat het volgens strenge kwaliteitseisen gefabriceerde onderstel in minder dan een jaar tijd in Vlissingen is gebouwd. Een mooie prestatie.”

Heeft u een vraag dan kunt u deze hier stellen.