Planten ‘eerste boom’ markeert vergroening Pontweg Velsen-Noord

Delen via:   
27 / 01 / 2022

Over een jaar of tien is de Pontweg in Velsen-Noord een mooie bomenlaan. Met de pont in de rug, komen links 60 nieuwe bomen te staan. Tegelijkertijd renoveert de gemeente aan de rechterkant de groene buffer tussen het fietspad en de industrie. Afgelopen woensdag ging de eerste schop de grond in. Met deze handeling gaven wethouder Sebastian Dinjens van gemeente Velsen en stakeholdermanager Hollandse Kust (noord) (west) Manon Raats van TenneT het startschot voor de vergroening.

Wethouder Sebastian Dinjens van gemeente Velsen plant samen met Manon Raats van TenneT één van de 60 bomen aan de Pontweg. Fotograaf: Reinder Weidijk

Iepziekte

“De afgelopen maanden zijn er in Velsen-Noord veel bomen gekapt”, zo liet wethouder Dinjens weten. “Onder meer doordat de iepziekte hier hard heeft toegeslagen. Gelukkig gaan we nu veel bomen en struiken aanplanten. Met dit herstel krijgt de Pontweg een groenere uitstraling.”

Resistent

Volgens Maikel Plug, projectvoorbereider Groen bij de gemeente, krijgt het gebied rond de Pontweg een flinke upgrade. “Langs het fietspad aan de linkerkant, vanaf het water tot aan de kruising Noordersluisweg / Concordiastraat komen 60 resistente iepen. Die kunnen prima tegen de sterke zeewind en met een mix van drie soorten verkleinen we de kans op uitval.“

 Maikel Plug, projectvoorbereider Groen bij de gemeente Velsen wordt geinterviewd door IJmond Nieuws. Fotograaf: TenneT

Compensatie Zeestraat

De bomen aan de linkerkant maken deel uit van de compensatie van de bomenkap door TenneT in 2019 langs de Zeestraat  in Wijk aan Zee. Dat was nodig voor de bouw van het transformatorstation. In het kader van deze compensatie worden vanaf 2 februari ook in Velserbroek en Santpoort 91 bomen aangeplant. Deze komen aan weerszijden van de taludhellingen van de fly-over te staan.

Renovatie groenstrook

Omdat er de afgelopen jaren veel iepen zijn uitgevallen door iepziekte, is ook de groenstrook aan de rechterkant toe aan nieuw leven. Hier komen geen iepen terug, maar een mix van populier, berk en eik. Maikel: “Verder vullen we deze groene buffer tussen het fietspad en de industrie met in totaal 5.500 stuks bosplantsoen. Hierbij zitten zo’n duizend zaailingen, die onlangs in door vrijwilligers uit het Wijkeroogpark zijn gered.”

Grotere plaatje

“Deze aanplant sluit mooi aan op de doelstellingen van het ‘Groenstructuurplan Velsen visie 2030’ dat in 2019 is vastgesteld”, zo vult wethouder Dinjens aan. “In dat plan hebben we de ambitie uitgesproken om de groene hoofdstructuren te versterken en met elkaar te verbinden. Zo is de Pontweg een belangrijke verbinding tussen IJmuiden, het Noordzeekanaal en Velsen-Noord. De aanplant van deze nieuwe groenstructuur past zo binnen het grotere plaatje voor het Velsense groen.”

Meer informatie over groencompensatie? We interviewden vorig jaar projectmanager Vergunningen en Omgeving, Rens Wilbers, hierover: https://www.netopzee.eu/hollandsekustnoord/overige-pagina-s/nieuws/in-samenspraak-maken-we-de-ontwikkeling-van-nieuw-n-openbaar-groen-in-de-regio-mogelijk

Heeft u een vraag dan kunt u deze hier stellen.