Als docent/decaan is Wilco van Pel verbonden aan het Technisch en Maritiem College Velsen. Daarnaast zet hij zich als voorzitter van de werkgroep LOB in voor het ontwikkelen, promoten en uitvoeren van Sterk Techniek Onderwijs in de regio IJmond/Zuid-Kennemerland. Met vier klassen van de school in Velsen ging hij onlangs bij TenneT op bezoek.
Zo namen de jongeren tussen 13 en 15 onder andere een kijkje op het bouwterrein voor het transformatorstation aan de Zeestraat. “Een unieke kans, want op zulke plekken kom je nooit meer als deze eenmaal in bedrijf zijn. Voor onze leerlingen ben ik op zoek naar technische bedrijven die aansluiten op de technische profielen. Nederland is een maritiem land en daarom is het belangrijk dat er aandacht is voor de offshore wereld. Bij TenneT komen alle technische profielen van onze school in Velsen bij elkaar.”
Omgevingsmanager Isabel Nunes-van den Hoven en coordinator Informatiecentrum, Roos Jurriens, vertellen de jongeren van Technisch College Velsen, voordat ze naar het transformatorstation en werkterrein op strand gaan, eeerst over hoe we de windparken op zee aansluiten op het landelijke elektriciteitsnet. Fotograaf: Wilco van Pel
De jongeren van Wilco’s school hebben dus al een achtergrond in de techniek. “Zo is ‘Produceren, Installeren en Energie’ één van de profielen die zij kunnen volgen. Met een bezoek aan de werkterreinen van TenneT kunnen we die wereld voor hen inzichtelijk maken. Juist die koppeling van theorie en praktijk maakt dergelijke bezoekjes voor onze jongens en meiden enorm relevant.”
Daarbij gaat het volgens Wilco niet alleen om techniek maar ook om bewustwording op een thema als duurzaamheid als maatschappelijke opgave. Waar gaan we met z’n allen naartoe en wat is daar voor nodig? “Daarvoor zijn om te beginnen voldoende hoofden en handen nodig om de energietransitie op de rit te houden”, zo vult Manon Raats als stakeholdermanager bij TenneT aan.
Manon: “Door de versnelling van die overstap op duurzame bronnen komen we nu al technische vakmensen in onze branche tekort. Zonder maatregelen groeit dat tekort jaarlijks met zo’n 20.000 technici. Daarom is TenneT ook in deze regio blij met de korte lijnen met het onderwijs. Want ook als netbeheerder zitten we te springen om technische toppers die ons in de toekomst komen helpen.”
Wilt u meer weten over sterk techniek onderwijs in de regio? Kijk op sterktechniekonderwijs.nl/regio/ijmond-zuid-kennemerland