Shell en Eneco bouwen windpark Hollandse Kust (west Alpha)

Delen via:   
16 / 12 / 2022

Ecowende, een joint venture van Shell en Eneco is de winnaar van de vergunning van het windpark Hollandse Kust (west Alpha) - kavel VI. Ecowende gaat dit windpark bouwen met oog voor de natuur en zal naar verwachting in 2026 in gebruik worden genomen.

Het windenergiegebied Hollandse Kust (west) ligt ruim 50 km uit de Nederlandse kust ter hoogte van IJmuiden. Het windpark ‘west Alpha’ krijgt een vermogen van 756 MW en bestaat straks uit 54 windturbines. Deze produceren per jaar voldoende elektriciteit om te voorzien in ongeveer 3% van de Nederlandse elektriciteitsvraag – ongeveer het verbruik van een miljoen huishoudens. 

Financieel bod

Het windpark wordt zonder subsidie gerealiseerd. Nieuw aan de tenders is dat partijen een financieel bod moesten doen. Samen met de kosten voor de milieueffectrapportages en locatiestudies die door Ecowende worden betaald, levert dit de overheid €63,5 miljoen op. Dit bedrag wordt vervolgens ingezet om nieuwe windparken goed in de omgeving te laten passen en samen te laten gaan met andere activiteiten op de Noordzee.

Natuurinclusief

Het winnende ontwerp voor het windpark is ‘natuurinclusief’. Zo komt er een onder meer een gedeelte waar windturbines ver uit elkaar staan zodat vogels er veilig tussendoor kunnen vliegen. Ook wordt gebruik gemaakt van verschillende heitechnieken om zo de impact op de onderwaterwereld te meten en te minimaliseren. Door rifstructuren op de zeebodem te plaatsen, wil Ecowende een stimulans geven aan de biodiversiteit onder water. 

Meer informatie over de gunning aan Ecowende leest u hier: Shell en Eneco winnen tender windpark op zee Hollandse Kust (west) | Nieuwsbericht | Rijksoverheid.nl

Heeft u een vraag dan kunt u deze hier stellen.