Transformatoren platform Hollandse Kust (noord) succesvol in topside gehesen

Delen via:   
23 / 06 / 2021

Met de twee transformatoren (400MVA/230kV) is afgelopen zaterdag het ‘hart van de installatie’ in de bovenbouw van het toekomstige offshore platform Hollandse Kust (noord) gehesen. Via het open dak van de werf van ENGIE Fabricom in Hoboken werden beide transformatoren van ruim 300 ton succesvol in de behuizing geplaatst. Met behulp van dit ‘stopcontact op zee’ brengt TenneT vanaf 2023 700 MW windenergie aan land.

Het inhijsen van de transformatoren in de topside van platform Hollandse Kust (noord) op de werf van ENGIE in Hoboken (België). Video: Crossing Zebra

Swingen
Spannend was het afgelopen zaterdag zeker. Gezien de afmetingen van de trafo’s (9 meter lang, 5,5 meter breed en 7 meter hoog) bood het open dak van de werf net voldoende ruimte voor het inhijsen. Gelukkig stond er haast geen wind, waardoor de kans op ‘swingen’ en dus op beschadiging van de trafo’s en het platform in aanbouw uiterst beperkt bleef. Met behulp van een grote kraan op de werf werden beide transformatoren succesvol en op de millimeter nauwkeurig op hun plek gezet.

Met behulp van een grote kraan op de werf werden beide transformatoren succesvol en op de millimeter nauwkeurig op hun plek gezet. Foto: Crossing Zebra

Geïnstalleerd en getest
“Absoluut een bijzondere klus”, zo laat Matthijs Knollenburg namens TenneT weten. “Daaraan is in de voorbereiding het nodige rekenwerk vooraf gegaan. Na de plaatsing zijn de transformatoren door het team van producent Royal Smit geïnstalleerd en opnieuw getest.” Nu het hart van het platform veilig op zijn plek staat, kan de aannemerscombinatie ENGIE Fabricom/Iemants verder met de montage van de laatste dek-secties van het platform.”

Medewerkers van ENGIE/Fabricom aan de slag met het inhijsen van de transformatoren in de topside. Foto: Crossing Zebra

Planning
Het onderstel (jacket) voor het platform Hollandse Kust (noord) komt dit najaar op zo’n 18 kilometer uit de kust van Egmond te staan. Vervolgens wordt daarop volgend jaar zomer de kant-en-klare bovenbouw (topside) geplaatst. De bedoeling is dat het platform in 2023 volledig operationeel is.

Heeft u een vraag dan kunt u deze hier stellen.