Uitleg + antwoorden inloopbijeenkomst over aanleg zeekabels door aannemer JLC

Delen via:   
11 / 03 / 2022

Strandhuiseigenaren, omwonenden en liefhebbers van offshore techniek kwamen vorige week naar de inloopbijeenkomst over de aanleg van de zeekabels in De Moriaan. Volgend op de uitgebreide informatiebrief die huis-aan-huis was verspreid, werden zij op deze avond bijgepraat over de werkzaamheden die in de komende maanden gaan plaatsvinden op het strand en de werkterreinen aan de Meeuweweg en het Vliegerpad. Uiteraard was er volop gelegenheid om vragen te stellen.

Zo wilden eigenaren van de strandhuisjes bij Zuiderbad graag meer weten over de afgesloten parkeerplaats bij het Vliegerpad. Vanaf medio maart tot en met juli/augustus gebruikt aannemer JLC deze parkeerplaats als opslaglocatie voor materiaal. “De strandopgang blijft gewoon open voor voetgangers. Maar parkeren tijdens het opbouwen van de huisjes voor het strandseizoen is helaas niet mogelijk. Dit kan net zoals tijdens de werkzaamheden van onze aannemer NRG in het afgelopen jaar langs de Reijndersweg”, zo laat omgevingsmanager Richard Koenders weten.

Extra werkterrein

Verder werden vragen gesteld ten aanzien van een tijdelijk aanvullend werkterrein op het strand. Naarmate de uitvoering dichterbij komt, wordt alles tot in detail volgens de laatste inzichten voorbereid. Tijdens een serie testen op locatie bleek afgelopen november dat onze aannemer JLC voor het installeren van de zeekabels door het onbemande robotvoertuig Moonfish enkele momenten een extra werkterrein op het strand nodig heeft van 300 bij 130 meter.

Twee dagen per kabel

Richard: “Het koppelen en laden van de Moonfish duurt telkens ongeveer anderhalve dag. JLC richt hiervoor ten noorden van het werkterrein op het strand tijdelijk - voor maximaal 2 dagen per kabel - een extra werkterrein in. Dit terrein is niet toegankelijk voor publiek en wordt beveiligd. Ook langs dit terrein loopt de calamiteitenstrook door, zodat de reddingsbrigade, hulpdiensten en strandbezoekers altijd vrije doorgang hebben. Tijdens deze momenten worden spotters ingezet om strandbezoekers ter plekke te begeleiden.”

‘Aannemer JLC start volgende week met de voorbereidingen voor de klus die in de komende maanden wordt uitgevoerd. De werkzaamheden worden tussen 07.00 uur en 19.00 uur van maandag t/m zaterdag uitgevoerd’

Overdracht werkterreinen

Nu het zandkasteel op het strand bij Noorderbad ontmanteld is en het zand bij strandpaal 49 in Heemskerk is uitgevlakt, maakt onze aannemer NRG de werkterreinen klaar voor de overdracht aan JLC. Door het voorspoedige verloop van de werkzaamheden vindt de overdracht van de werkterreinen twee weken eerder plaats dan verwacht.

Transportbewegingen

Na de overdracht start aannemer JLC volgende week met de voorbereidingen voor de uitvoering in de komende maanden. De werkzaamheden worden tussen 07.00 uur en 19.00 uur van maandag t/m zaterdag uitgevoerd. Vanaf dinsdag 15 maart vinden gedurende twee weken in totaal 26 (x 2) transportbewegingen plaats tussen het werkterreinen op het strand en het Vliegerpad.

Intrillen damwandplaten

Voor de sleuven bij de mantelbuizen op het strand, gaat JLC 600 damwanden intrillen. Richard: “Hiervoor gebruiken ze een speciaal trilblok dat ook vaak ingezet wordt om de hinder van geluid en trilling in de gebouwde omgeving zoveel mogelijk te beperken. Voor de omgeving zal dit vergelijkbaar zijn als het intrillen van de damwandplaten voor het zandkasteel dat op dezelfde plek stond.”

Benieuwd wat er gaat gebeuren?

Benieuwd naar wat er in de komende maanden voor de kust en op het strand op stapel staat? In deze informatiebrief leest u wat er in de komende maanden gaat gebeuren en hoe de werkzaamheden met een minimum aan overlast voor de omgeving worden uitgevoerd.

Heeft u een vraag dan kunt u deze hier stellen.