Update strandwerkzaamheden: intrillen damwanden op schema & start zandtransporten

Delen via:   
22 / 09 / 2021

Intrillen damwanden op schema
De laatste platen voor de buitenste damwand zijn gisteren door aannemer NRG ingetrild. Ondanks de kraan die vorige week stuk ging heeft het intrillen van damwanden op het strand geen vertraging opgelopen. “Omdat we de kraan direct hebben vervangen, liggen we gewoon keurig op schema”, zo laat projectleider Dirk van Reijendam namens aannemer NRG weten. Verder zijn ook de rijplaten aangevoerd die straks op de verhoging tussen twee rijen met damwandplaten komen te liggen.

Kiepwagens
Voordat de rijplaten op hun plek kunnen worden gelegd, moet eerst zand voor de tijdelijke ophoging worden aangevoerd. Die transporten gaan vandaag van start. Dirk: “Dat gebeurt met kiepwagens die elk 30 kuub zand per lading vervoeren. Met een snelheid van 15 kilometer per uur rijden deze over een afstand van zo’n anderhalve kilometer op het strand tussen Zuiderbad en Noorderbad. Op dat traject zul je dus iedere drie minuten een volle of lege dumptruck zien langsrijden.”

Nu het zomerseizoen op zijn einde loopt, worden de strandhuisjes door de eigenaars via de Relweg afgevoerd richting de stalling.

Verdedigingslijnen
Met het zand wordt tegen de binnenzijde van de buitenste damwand een ophoging van 2,60 meter boven NAP gecreëerd. Tegelijk legt NRG de zogenoemde geotubes tegen de buitenkant van de constructie. Dirk: “Dit zijn grote zandzakken die je kunt vergelijken met een ‘worst van stevig doek gevuld met zand’. Vervolgens trillen we vanaf de verhoging de binnenste damwand in het strand. Al deze verdedigingslijnen beschermen de ophoging tijdens het stormseizoen tegen erosie.”

Engelse vliegtuigbom
Op het tracé waar straks de zeekabels voor Hollandse Kust (noord) en (west Alpha) komen te liggen wordt momenteel onderzoek uitgevoerd naar niet-gesprongen explosieven (NGE’s) uit de Tweede Wereldoorlog. Op ruim 2 kilometer uit de kust werd maandag op een diepte van 11,5 meter een Engelse vliegtuigbom gevonden. “Deze 250-ponder is gistermorgen om 06.15 uur door specialisten van de marine op zee veilig tot ontploffing gebracht”, aldus omgevingsmanager Richard Koenders.

Blijf op de hoogte
Wilt u het project volgen en actuele informatie ontvangen over de werkzaamheden? Dan kunt u daarvoor gratis onze TenneT BouwApp downloaden in de App Store (iOS) of Google Play (Android).

Heeft u een vraag dan kunt u deze hier stellen.