Door het hele land werkt TenneT aan het vergroenen van bestaande transformatorstations. In Wijk aan Zee is dit aspect al tijdens de bouwfase meegenomen. Wat vergroening precies inhoudt, is volgens Jac Hakkens ecologisch adviseur binnen het team Natuur, Milieu en Landschap van TenneT sterk afhankelijk van de plek waar een station zich bevindt.
Jac: “Zo heb je in het duingebied een andere bodemsamenstelling dan in het binnenland. In het kruidenmengsel dat we hier toepassen vind je soorten als slangenkruid, teunisbloem en het zandblauwtje. Van nature heeft het duingebied al een rijke populatie aan hommels en bijen. Deze soorten sluiten daar goed op aan.”
Op sommige plekken komt het groen al op tussen de grasbetontegels die door aannemer BAM infra op het transformatorstation in Wijk aan Zee zijn gelegd.
Foto: Chris Pennart
TenneT heeft drie groenaannemers, die verspreid over drie regio’s het maaibeheer op de stations verzorgen. “Dat gebeurt insectvriendelijk. Volgens de methode van sinusbeheer laten we nu slingerend maaien, waarbij veertig procent van de kruidenvegetatie blijft staan. Zo behoud je zeker 70 procent van de insecten. Maai je alles, dan ben je ook alle insecten kwijt.”
Het team van Jac werkt onder andere samen met de Vlinderstichting. “Zij hebben voor ons op drie stations gemeten voor en na het invoeren van sinusmaaien en hebben vastgesteld dat deze maaimethode zelfs een toename van het aantal insecten zoals dagvlinders laat zien. Op basis van die ervaringen wordt het sinusmaaien momenteel op ruim 60 stations toegepast.”
Benieuwd hoe het sinusmaaien werkt en wat TenneT nog meer doet om de biodiversiteit te ondersteunen op de plekken waar we aanwezig zijn? Bekijk deze video: Van #stroomverbinding naar groenverbinding. Hoe dan?! afl.#10