Veiligheidscampagne 'Ben je in beeld?' voor bewustwording van zwaar transport

Delen via:   
08 / 04 / 2021

In opdracht van TenneT legt aannemer NRG ondergrondse kabels tussen het strand van Heemskerk en het bestaande hoogspanningsstation langs de A9 in Beverwijk. Met de veiligheidscampagne ‘Ben je in beeld?’ willen we verkeersdeelnemers in de omgeving van de werkterreinen bewustmaken van het zware transport tijdens de werkzaamheden om zo de veiligheidsrisico’s in te dammen. De kabels maken deel uit van de verbinding waarmee de windparken Hollandse Kust (noord) en (west Alpha) vanaf zee op het nationale elektriciteitsnet worden aangesloten.

Medewerkers van TenneT en NRG delen lichtjes uit voor de Spar in Wijk aan Zee. Foto door Chris Pennarts. 

Maatregelen
“Die werkzaamheden lopen door tot eind 2022”, vertelt Robert Wijnholds, projectmanager Landkabel Hollandse Kust (noord) en (west Alpha) namens TenneT. “In deze periode vinden transporten met vrachtwagens plaats in de omgeving van Wijk aan Zee, Velsen en Beverwijk dan normaal. Deze transporten kruisen op verschillende plaatsen fietspaden en uiteraard zullen onze chauffeurs op die plekken extra goed opletten. Daarnaast zetten wij bij grote transporten en op onoverzichtelijke locaties verkeersregelaars in voor de veiligheid van alle verkeersdeelnemers.”

Zichtbaar zijn
De verkeersveiligheidscampagne 'Ben je in beeld?' is er vooral op gericht om voetgangers en fietsers te wijzen op het feit dat ze niet altijd zichtbaar zijn voor vrachtwagens. “Zowel voor TenneT als NRG staat veiligheid altijd op nummer één. Elke dag weer zijn wij ons bewust van de risico’s die ons werk met zich meebrengt. Wij willen dat iedereen aan het eind van de dag weer veilig thuiskomt. En dat is iets waar we de overige verkeersdeelnemers ons bij kunnen helpen.”

Foto door Chris Pennarts.

Oogcontact
Veilige deelname aan het verkeer begint volgens Wijnholds simpelweg door je af te vragen of je voor iedereen in beeld bent. “Want hoe goed onze chauffeurs ook opletten door de weg, de spiegels en de camera’s in de gaten te houden, er bestaat altijd het gevaar dat je elkaar niet of niet op tijd ziet. Probeer daarom steeds oogcontact te zoeken met de vrachtwagenchauffeurs als je afslaat of oversteekt. Als je even moet wachten, ga dan op een veilige plek staan. Kun jij de chauffeur niet zien? Dan kan hij jou waarschijnlijk ook niet zien. Vraag je daarom altijd af: ben ik in beeld?”

Gratis fietslampjes
Met slecht weer of op donkere dagen is het zicht vaak wat minder dan normaal. Ook daar kun je als fietser of wandelaar volgens de projectmanager eenvoudig iets aan doen. “Gewoon door een lichtje aan te doen. Daarom delen we samen met NRG van woensdag 7 april tot vrijdag 9 april Corona-proof fietslampjes uit in de omgeving van onze werkterreinen en bij scholen in de buurt. Daarmee vragen we aandacht voor het zware transport en hopen we dat mensen zich bewust worden van hun zichtbaarheid in het verkeer.”

Volg ons via de BouwApp
Vindt u het interessant om ons project te volgen en wilt u actuele informatie ontvangen over de werkzaamheden? Dan kunt u daarvoor gratis de TenneT Bouwapp downloaden in de App Store (iOS) of Google Play (Android).

Heeft u een vraag dan kunt u deze hier stellen.