Voortgang installatie eerste kabel op zee

Delen via:   
03 / 06 / 2022

Toen zich eindelijk een venster van ‘drie dagen goed weer’ aandiende en ook de laatste technische aanpassingen waren gedaan, kon de Moonfish op dinsdag 31 mei eindelijk beginnen met zijn eerste klus. Op het moment van schrijven heeft de kabellegmachine voor de kust van Heemskerk/ Wijk aan Zee al enkele kilometers elektriciteitskabel in de zeebodem gelegd.

De Moonfish ongeveer 1 km in zee. Tot 1 km is het ongeveer 10 meter diep. Met een hoogte van 14 meter blijft de Moofish tot ruim een kilometer uit de kust zichtbaar. Foto: Flying Focus

Het begraven van de kabel met de Moonfish is een operatie die onder normale omstandigheden niet tussentijds gestopt kan worden. Daarom is er een periode van drie dagen goed weer nodig om te mogen starten, zodat de kans op schade aan de kabel minimaal is. ‘Goed weer’ wil in dit geval zeggen dat de golfhoogte en windsterkte beneden bepaalde limieten blijven.

Waterzwaard

Via een drijvende waterleiding wordt water naar het lange metalen zwaard van de Moonfish gepompt. Daarop zitten krachtige waterjets waarmee hij een zes meter diepe sleuf in de zeebodem maakt. Nadat hij vervolgens de kabel heeft gelegd spoelt de sleuf direct weer dicht. In totaal worden door aannemer Jan de Nul (JLC) in de komende maanden vier zeekabels onder de duinen door ingetrokken en in de zeebodem begraven.

De Moonfish aan het werk op het strand. Foto: Rosita Stumpel

Drie kilometer

Op een afstand van drie kilometer uit de kust zit de eerste klus voor de Moonfish er op. Zodra de Moonfish zijn eindpunt heeft bereikt, wordt het onbemande robotvoertuig weer aan boord gehesen van het kabellegschip MPI Adventure en neemt de op afstand bestuurde UTV1200 de taak over. Dit onderzeese voertuig assisteert het kabelinstallatieschip Isaac Newton en begraaft de kabels tot aan de ‘stopcontacten op zee’.

Terug naar het strand

Aan boord van de MPI Adventure vaart de Moonfish terug naar de kust, waarna de Moonfish op een kilometer afstand van het strand weer op de zeebodem wordt gezet. Vanaf dat punt rijdt de op afstand bestuurde machine weer terug naar het strand om zich klaar te maken voor de tweede intrekoperatie. Naar verwachting is het ‘futuristische waterwezen’ begin volgende week terug op het strand van Heemskerk.

De Moonfish vlak voordat hij de zee in rijdt en start met begraven van de kabel op zee. Foto; Rosita Stumpel

Heeft u een vraag dan kunt u deze hier stellen.