‘Werkterrein strand Heemskerk / Wijk aan Zee’ gezien door de ogen van tekenaar Koen Hartland

Delen via:   
24 / 08 / 2022

‘Als ik aan het tekenen ben, dan staat de tijd voor mij een paar uur stil. Dan ben ik alleen daar mee bezig en denk ik verder nergens aan.’ In het tekenwerk van Koen Hartland (74) uit Krommenie staat vooral de mens centraal. Vastgelegd op een vlotte en stripachtige manier. ‘In een kwartiertje staat het erop. Ik werk het liefst zo onopvallend mogelijk, zodat mensen niet gaan poseren.’

Het gebeurt niet vaak dat de geboren Zaandammer de deur uitgaat zonder wat tekenspullen op zak. Zijn tekeningen vormen in feite zijn dagboek. “Soms loop ik ergens en dan plots zie ik het plaatje voor me. Dan dient een compositie zichzelf aan. Het is niet zo dat het altijd een feitelijke weergave is van wat ik zie, ik teken eerst een mens op het witte vel en puzzel vervolgens het plaatje in elkaar.”

Plaatjes

Zo ook onlangs toen hij de Strandzesdaagse liep. “Tijdens de tocht van Hoek van Holland naar Den Helder, liep ik op het strand van Wijk aan Zee/Heemskerk langs het werkterrein. Met de strandgasten op hun handdoek en die grote machines in het water, leverde dat voor mij direct interessante plaatjes op. Om te horen wat er op dat moment gebeurde, ben ik in gesprek gegaan met een man in een oranje pak. Hij vertelde me over de aanleg van de zeekabels. Vervolgens ben ik direct gaan tekenen.”

Verdiepen

Voor de juiste kleuren op de machines, bezocht Koen ’s avonds thuis de projectwebsite van TenneT.  “Ik vond het erg interessant om daar eens doorheen te klikken. Daar vind je een hoop informatie waarmee je je op een laagdrempelige manier in de materie kunt verdiepen. Wat gebeurt er? Waarom? En hoe komt die duurzame stroom van zee straks aan land? Het is goed om mensen mee te nemen in dat belangrijke verhaal.”

‘Modeltekenen is een geweldige manier om goed naar de mens te leren kijken’

Leren kijken

Ook na zijn werkzame leven blijft de techniek Koen nog steeds boeien. “Als technisch tekenaar werkte ik bij een bedrijf dat transportmachines maakte met schroefassen. In 1984 ben ik bij wijze van hobby ook gaan modeltekenen. Een geweldige manier om goed naar de mens te leren kijken.” Zo is Koen een drijvende kracht achter de Modeltekenclub Zaanstreek en de Krommeniër Schilderskring ’80.

Passie

Alle tekeningen die Koen maakt staan op een liggend A4-tje. Koen: “Doordat op alle schetsen en tekeningen zowel de datum als locatie vermeld staan heeft het wel iets van een dagboek. Inmiddels heb ik wel honderd van die boeken in mijn archief. Niet voor de verkoop, maar gewoon gemaakt uit de passie voor het tekenen.”

Uitbeelding

En samen tekenen is natuurlijk nog mooier. Koen: “Zo zoeken we bij de Modeltekenclub Zaanstreek voor het seizoen 2022/2023 nog enkele leden. Iedere maandagavond komen we in het Weefhuis in Zaandijk tussen 20.00 uur en 22.00 uur bijeen. We werken met professionele naaktmodellen; mannelijk en vrouwelijk. Er wordt geen les gegeven en iedereen werkt op zijn eigen manier. Dit kan zijn met houtskool, potlood, krijt of verf. Centraal staat de uitbeelding van het menselijk lichaam.”

Meer weten? Kijk op www.mtczaanstreek.nl/

Heeft u een vraag dan kunt u deze hier stellen.