Zeekabels Hollandse Kust (noord) succesvol getest

Delen via:   
01 / 12 / 2022

De betrouwbaarheid van ons elektriciteitsnet is voor iedereen van het grootste belang. Daarom wordt alles dat we bij TenneT (laten) bouwen zorgvuldig getest. Zowel op zee als op land zijn we momenteel bezig met de aansluiting waarmee we vanaf volgend jaar groene windenergie aan land brengen. Onlangs zijn de twee zeekabels voor Hollandse Kust (noord) succesvol getest.

Nu zowel de zee- als de landkabels door onze aannemers op veilige diepte in de bodem zijn gelegd, waren we uiteraard benieuwd of alles naar behoren werkt. Met de bestaande voorzieningen op het transformatorstation in Wijk aan Zee en die op het stopcontact voor de kust van Egmond aan Zee, konden we de tussenliggende kabel- en glasvezelverbinding van 37 kilometer alvast testen.

Kabels Hollandse Kust (noord) 
Foto: Richard Koenders

KEMA

Voordat de kabels in Zuid-Korea de fabriek verlieten, zijn deze uiteraard al zorgvuldig getest. Dat geldt ook voor alle overige hoogspanningscomponenten die deel uitmaken van deze verbinding. Om vast te stellen of al die onderdelen naadloos samenwerken, kwamen de specialisten van het bedrijf KEMA voor ons in actie.

Meten is weten

Met behulp van drie grote trailers - voorzien van aggregaten, transformatoren en compensatiespoelen – werd 1,5 keer de normale spanning op de verbinding gezet. Zo weet je zeker dat de aansluiting ook onder normale omstandigheden functioneert. Met deze test is aangetoond dat de verbinding prima werkt.

Meer over testen

Over de overige testen kunt u binnenkort meer lezen in de wintereditie van het Contact magazine. Dit blad voor omwonenden in de regio IJmond en geïnteresseerden valt begin januari op de mat. Het magazine verschijnt vervolgens ook online, maar wilt u toch graag een papieren exemplaar ontvangen? Stuur dan een bericht naar roos.jurriens@tennet.eu dan zenden we u een exemplaar.

Heeft u een vraag dan kunt u deze hier stellen.