Bodemonderzoek op het Slufterstrand van de Maasvlakte

Delen via:   
16 / 11 / 2021

Van 22 november tot en met 25 november aanstaande vindt bodemonderzoek plaats op het Slufterstrand van de Maasvlakte. Tijdens dit onderzoek worden op het strand mechanische boringen uitgevoerd. Ook worden twee peilbuizen geplaatst. Deze werkzaamheden worden uitgevoerd door Antea in opdracht van TenneT. De inzichten die dit onderzoek opleveren, helpen ons bij het ontwerp en de aanlegtechnieken van de kabels die over enkele jaren het Net op zee IJmuiden Ver Beta en IJmuiden Ver Gamma met de nieuw te bouwen converterstations op de Maasvlakte verbinden.

Begin november voerde Next Geosolutions vergelijkbare onderzoeken uit op het Slufterstrand. De onderzoeken van Next Geosolutions betroffen het kabeltracé tot aan de aanlanding van het Net op zee op het strand. Antea voert binnenkort onderzoeken uit ten behoeve van het kabeltracé vanaf de aanlanding tot aan de converterstations.

Mechanische boringen

De mechanische boringen voeren we uit met een boorrups of mechanische boorstelling (hieronder afgebeeld). De afmetingen hiervan bedragen 6,7 x 2,5 x 4,0 meter (lengte x breedte x hoogte). In uitgeklapte toestand bedraagt de hoogte van de mast ongeveer 7 meter. Ook is een kleine vrachtwagen of 4x4 auto aanwezig voor de benodigde materialen. De vrijkomende grond wordt weer teruggebracht.

Plaatsen van peilbuizen

Tijdens de werkzaamheden plaatsen we twee peilbuizen: peilbuis 1100 en 1112. De peilbuizen worden voorzien van een beschermkoker. De kaart hieronder geeft de locatie van de peilbuizen weer. Klik op de kaart voor een grotere versie.

De peilbuizen helpen ons het grondwater te bemonsteren en de grondwaterstand te peilen. Ze hebben een diameter van 5 centimeter en steken ongeveer een meter boven het maaiveld uit. We markeren de peilbuizen met een rood-wit lint, zodat ze duidelijk zichtbaar zijn.

De peilbuizen blijven maximaal één maand in de bodem zitten. Daarna verwijderen we handmatig de peilbuizen over de gehele diepte, zodat er geen delen in de bodem achterblijven.

Wat merkt u van dit onderzoek?

Het bodemonderzoek veroorzaakt geen hinder of overlast. Tijdens het onderzoek kan iedereen het strand van de Maasvlakte gewoon bezoeken; het onderzoek vindt overdag plaats nabij de KiteSpot en neemt weinig ruimte in beslag.

Bezoekers kunnen om de werkzaamheden heen lopen. We verzoeken eventueel aanwezige kitesurfers om hun lijnen op afstand te houden.

Meer informatie

Wilt u meer weten over dit onderzoek? Vul dan het contactformulier in.

Heeft u een vraag dan kunt u deze hier stellen.